Behandelingsplan voor paarden

Behandelingsplan paarden

Waarom laat je je paard best behandelen,

ook al gaat het beter?

Spijtig genoeg durven eigenaars hun afspraak al eens te annuleren omdat er volgens hen niets (meer) aan de hand is. Het gaat precies terug beter, hun paard loopt volgens hen terug ok en ze zullen wel weer contact opnemen als het nodig is.


Heb je er misschien al eens bij stilgestaan dat dit niet de goede strategie is? Als er een probleem aanwezig was, dit er nog steeds zal zijn? Dat paarden meesters zijn in te compenseren? Dat je de problemen beter kan voorblijven dan dat je wacht toch ze weer opduiken? Dat je je paard ook preventief kan laten behandelen zonder dat er probleem merkbaar is?


Een gezond paard beweegt zich voort zonder enige vorm van klachten. Dat betekent dat zijn lichaam in evenwicht is, dat alle weefsels en structuren in het lichaam bewegen hoe het moet. Indien dit evenwicht verstoord geraakt, ontstaat er een disbalans in het lichaam wat kan leiden tot verschillende klachten. Dit kan zich uiten in rijtechnische problemen maar ook in gedragsveranderingen.


Soms zijn die signalen zo miniem, dat je ze als eigenaar niet direct opmerkt. Herken jij één van de volgende signalen bij jouw paard? Denk hierbij bijvoorbeeld aan de oren naar achteren draaien, reactie geven als je het zadel op de rug legt, met het hoofd slaan bij het aansingelen, staart zwiepen, aan de teugels trekken bij het opstappen, … .Het herkennen van deze signalen is belangrijk omdat abnormaal gedrag een teken kan zijn dat het paard pijn of ongemak verwacht tijdens het rijden.
Vandaar de tip, blijf “bewust” naar je paard kijken. Zo kan je ingrijpen wanneer het moet. Een paard verandert niet zomaar van gedrag.



Hoe weet ik of mijn paard compenseert?
Dit kan zich op vele manieren uiten. Denk hierbij aan: bokken, niet meer op één bepaalde zijde willen aangaloperen, niet meer willen inbuigen aan één kant, weglopen na een sprong, de rug wegdrukken, niet meer aan het been zijn, niet meer soepel lopen, … . Kortom, elk rijtechnisch probleem waar je tegenaan loopt, kan een indicatie zijn dat je paard zich niet goed meer in zijn vel voelt. Het paard heeft dus wel degelijk pijn en zal op alle mogelijk manieren onder zijn werk onderuit willen komen. Er is dus een disbalans in zijn systeem. Hem “erdoor” rijden, zoals in de volksmond gezegd wordt is verre van de oplossing. Belangrijk is juist dat je je paard niet gaat forceren maar hem juist gaat helpen om van zijn problemen af te raken.


Ook belangrijk te vermelden is dat je er op moet letten dat jouw paard in een correcte houding loopt. Zo heeft een verkeerde hoofd-hals houding niet alleen invloed op de halswervels maar worden de compensaties verder gezet in de gehele wervelkolom. Hierdoor kunnen er op verschillende niveaus blokkades ontstaan met alle gevolgen van dien.


De tandarts komt jaarlijks op controle, ook de hoefsmid komt regelmatig langs dus waarom zou je de osteopaat niet periodiek laten komen? Het is zeker geen overbodige luxe om je paard jaarlijks of halfjaarlijks te laten controleren door een osteopaat. Op deze manier voorkom je dat elke disbalans, hoe klein ook, kan uitgroeien tot een groter probleem. - door Debby Mertens, Osteopaat voor dieren


Heb je een vraag over paarden osteopathie voor Debby aarzel dan niet om een berichtje te sturen naar info@paardentherapeuten.be

Of neem rechtstreeks contact op met Debby via: Debby Mertens - Dierenosteopaat | paardentherapeuten.be